UNIEK VERVAARDIGDE EN GELIMITEERDE HORLOGES

Door: Mr. A. Silva, Founder of Fromanteel Watches, Amsterdam - Nederland (CET)

Wanneer we teruggaan naar de geschiedenis van horloges, blijkt dat militaire horloges eigenlijk de echte polshorloges zijn. De eerste – en slechts enkele – ‘polshorloges’ werden al gespot aan het eind van de 17eeuw. Dat waren niet meer dan kleine klokken die bevestigd waren aan een armband. Destijds waren vooral de staande klokken erg populair en bekend onder de meeste klokkenmakers. Eén van deze klokkenmakers was de familie Fromanteel. Deze klokkenmakers familie uit Amsterdam introduceerde de meest nauwkeurige klokken, doordat deze voorzien waren van een slingeruurwerk. Door de jaren heen is de nauwkeurigheid van polshorloges ook steeds preciezer geworden. Dit komt met name door de militaire invloeden. 

Tegenwoordig zijn moderne horloges, zoals wij ze kennen, pas echt van de grond gekomen met de komst van het vliegtijdperk in het begin van de 20e eeuw. Tijden de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden horloges steeds vaker aan de polsen bevestigd, zodat piloten hun werk goed konden uitvoeren. Voor piloten is het cruciaal om de tijd te controleren zonder de handen van de knoppen te halen. Daarnaast is het noodzakelijk voor hen om tijdsmetingen te kunnen verrichten tussen bijvoorbeeld vliegtuigen en aanvallen van bommenwerpers. Zo is het pilotenhorloge ontstaan.

Dit heeft een grote invloed gehad op het ontwerp van deze horloges. Zo is de leesbaarheid één van de belangrijkste elementen en wordt dit onder andere met contrasterende en duidelijke cijfers vergroot. Daarnaast zijn de aanduidingen lichtgevend, hebben de horloges een sterke behuizing en zijn ze bestand tegen magnetische velden, die zich elders in het vliegtuig bevinden. Iets wat vandaag de dag ook functioneel is voor elke bestuurder van een auto.

Verschillende disciplines binnen de strijdkrachten gaven later ook opdracht aan horlogehuizen, om uurwerken te produceren die aan de specifieke wensen van de troepen voldeden. Tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan, voornamelijk vanwege budgettaire redenen. Echter, vormt Fromanteel hierop de uitzondering.

In de afgelopen drie jaar mocht Fromanteel maar liefst vijf afdelingen van de Nederlandse strijdkrachten voorzien van hun eigen speciale horloge. Deze succesvolle samenwerkingen hebben uiteindelijk een serie aan iconische horloges tot stand gebracht. Deze modellen waren voorheen enkel beschikbaar voor bepaalde eenheden. Dat gaat veranderen.

Binnenkort biedt Fromanteel een variant hiervan, ‘De Fromanteel Aviator 01’, aan voor iedereen die van horloges houdt en op zoek is naar een iconisch horloge. Deze worden binnenkort in een gelimiteerd tijdsbestek te koop aangeboden. Dus stay tuned! Bekijk hieronder de vijf eerder verschenen exclusieve modellen. 

DE 5 ICONISCHE NEDERLANDSE MILITAIRE HORLOGES

1 – DE FROMANTEEL 298 GMT

‘Nihil Nobis Nimium’ – oftewel ‘niets is ons teveel’ is de beroemde slogan op het embleem van het 298 squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Het squadron is in de laatste maand van de Tweede Wereldoorlog opgericht en opereert vandaag de dag nog steeds. Het 298 squadron, of beter gezegd ‘The Grizzlies’ vliegt tegenwoordig met krachtige Chinook transporthelikopters over de hele wereld voor vredesmissies. In samenwerking met het 298 squadron, was het aan Fromanteel om een speciaal uurwerk te ontwerpen: de GMT-298. GMT staat voor ‘Greenwich Mean Time’ en is het 0-punt op de 24-uursschaal van de internationale tijdzones. Omdat het 298 squadron wereldwijd opereert, toont het uurwerk de lokale en de GMT-tijdzone. Dit unieke horloge is speciaal gemaakt voor het 298 squadron en is niet meer beschikbaar.

2 - DE FROMANTEEL FLIPPER-111

In 2017 bestond de Nederlandse Onderzeedienst 111 jaar. Fromanteel kreeg de eer om voor deze bijzondere organisatie een een horloge te ontwerpen: de ‘Fromanteel Flipper’ (ref: F-111). Het horloge staat symbool voor het 111-jarig jubileum en is vernoemd naar het beroemde embleem waarop twee dolfijnen staan weergegeven. Dit embleem mag elk lid van de elite-service met trots dragen na voltooiing van een uitdagende training.

Uniek aan het uurwerk is dat het niet voorzien is van de gebruikelijke ‘mercedes’ uurwijzer. In plaats daarvan heeft de uurwijzer de vorm van een Romeins zwaard. De uurwijzer heeft een beige contrasterende kleur wat de leesbaarheid bevordert. Ook worden de uur-indexen weergegeven in kleine decimalen voor een nauwkeurige leesbaarheid en een betere meting van de seconde indicatie. Dit is cruciaal voor gecoördineerde duiken en tijdens het lanceren van een torpedo. De ‘Flipper’ was er in een gelimiteerde oplage tot 350 horloges en is niet langer beschikbaar.

3 – DE FROMANTEEL WILDCAT 

Het 300 squadron is uitgerust met Cougar transporthelikopters die bestuurd worden door de dappere mannen en vrouwen van het 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht. De 300, oftewel ‘Het Wildcat squadron’ opereert wereldwijd zowel te land als ter zee en bestrijdt terrorisme en piraterij. Het was aan Fromanteel om via een bijzondere samenwerking, een speciaal Twin Time pilotenhorloge te ontwerpen. Voor dit project werden grote indexen en wijzers met een hoog contrast gekozen, wat resulteerde in een prachtige en overzichtelijke wijzerplaat. De piloten van het 300 squadron ontvingen ieder, aan het eind van 2017, een horloge van deze gelimiteerde uitgave. Rechtstreeks vanuit het Zwitsere atelier! Het horloge is niet langer beschikbaar.

4 – DE FROMANTEEL MLD 100 

Ter ere van het 100-jarig jubileum van de Marine Luchtvaartdienst (MLD), kreeg het merk Fromanteel de primeur om een stijlvol horloge te ontwerpen. De MLD is opgericht in 1917 toen de Koninklijke Marine vloog op verkenningsmissies met ballonnen over een vijandig gebied. De Nederlandse marineofficier, Alfred Rambaldo, inspireerde veel collega-officieren om bemande ballonnen te gebruiken en zo artillerieaanvallen te coördineren. Zo voerden zij de strijdn tegen vijandige onderzeeërs. Eind 2017 ontvingen de leden van de MLD hun unieke exemplaar. Het horloge is niet langer beschikbaar. 

5 – DE FROMANTEEL 10 DECEMBER 

Wellicht één van de meest eerbare militaire commissies van Fromanteel ooit: het Fromanteel 10 December horloge. Dit horloge is speciaal ontworpen voor het Korps Mariniers, onderdeel van de Koninklijke Marine en één van de oudste militaire onderdelen van de huidige Nederlandse krijgsmacht. Het horloge staat symbool voor vele tradities van het Korps Mariniers.

De naam van het uurwerk is te danken aan een bijzondere gebeurtenis op 10 december 1665. Op deze dag hadden Luitenant-admiraal Michiel de Ruyter en Willem Joseph Baron van Gent het korps opgericht. Dit was bovendien het eerste korps ter wereld. De eerste missie was ‘De tocht naar Chatham’ waarin De Ruyter een bevel voerde over de Engelse vloot, die gestationeerd was in de buurt van Londen. Het had een succesvolle beëindiging van de Tweede Engels-Nederlandse oorlog in juni 1667, sinds het Korps Mariniers de gevallen strijders herdenkt en hun jaar van oprichting op 10 december is.

INTRODUCTIE VAN DE FROMANTEEL MILITARY SERIES

Voor ons als horlogeliefhebbers, zullen de iconische militaire horloges van de afgelopen decennia voor altijd een dierbare plaats in ons hart hebben. Het echte utilitaire doel van deze tijdinstrumenten verleent een unieke esthetiek aan deze militaire horloges, die tot op heden het ontwerp van hoogwaardige horloges hebben geïnspireerd. Dit wordt in bovenstaande afbeelding ook weergegeven. Ter ere van de commissies die bovenstaand staan vermeldt, zal Fromanteel binnenkort een beperkte en op pre-order gebaseerde lijn van horloges lanceren. Deze zijn geïnspireerd door de eerder genoemde horloges voor de horlogeliefhebbers onder ons. Deze horloges worden uniek gecertificeerd en worden nog één keer vervaardigd in ons atelier in Bienne, Zwitserland.

Meer weten over deze speciale uitgave? Kijk hier om het gelimiteerde pre-order horloge te zien.